Kinéztem a netről egy receptet, neki is fogtam, a végén kidobtam a tésztát, mert a folyadék mennyiségek nem jól voltak megadva, kőkemény lett. Persze az én hibám is, mert nem figyeltem oda, de a férjem mondogatja mindig, miért nem pontosan a recept szerint csinálod? Hát most úgy csináltam..:)
Tipp: A kelt tésztáknál mindig figyeljünk, csak fokozatosan adagoljuk a hozzávalókat, mert a végeredmény sokmindentől függhet, inkább a tészta legyen lágyabb (vagyis több folyadék legyen benne) mert ahhoz lehet még lisztet gyúrni...ez vissszafele nem működik.
Szóval maradtam az én jól bevált pizza tészta receptemnél.
Miért spórlós a recept? Mert már volt egy darab kukába kívánkozó szalámi, kőkemény formában, egy megbontott nagy mozarella fele(neki se volt sok hátra) és még valami sajt maradék. Ezeket akartam valamihez felhasználni. De ebbe a kenyérbe szerintem mehet minden ami éppen van.
Hozzávalók a tésztához (egy hosszú szögletes sütőformához)
- 50 dkg liszt
- 300 ml langyos víz
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 kicsi só
- 3 ek olívaolaj
- szalámi
- sajt
- esetleg margarin
Elkészítés:
- Én úgy 10 dkg liszttel kevesebbel szoktam kezdeni, mert a végén addig lisztezgetem, hogy még annyit felvesz. Amúgy is a lisztet én mindenhol meg szoktam húzni.
- A liszthez adjuk a sót és az élesztőt.
- Mehet a víz és az olívaolaj.
- Lassan eldolgozzuk, közben figyelünk, hogy az arányok jók legyenek, ha kell lisztezzük még.
- Összegyúrjuk, és hagyjuk kelni 30-60 percet.
- Miután megkelt, kinyújtjuk és akkora négyzet alakú formákat vágunk ki, mint amekkora a sütőformánk.
- Én megkentem margarinnal, de nem muszáj.
- A formába sütőpapírt teszünk, és kezdjük rakni: 1 tésztalap, rá szalámi , sajt, miegymás, újra tésztalap, szalámi, sajt, és ezt addig amíg kitöltjük a formát.
- A tetejére még reszelt sajtot szórtam.
- Előmelegített sütőben 230 C fokon addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése