A szivem diós tortát rendelt szülinapjára...megkapta....Dió..Dió..Dió...minden....
Hozzávalók: 40*30 cm tepsihez
A lapokhoz:
- 10 db tojás
- 8 ek cukor
- 6 ek liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg darált dió
- barackdzsem megkenni a lapokat
A krémhez:
- 4 dl tej
- 3 ek liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 rumeszenc
- 20 dkg darált dió (belőle majd szórunk a tetejére is
A mázhoz:
- 400 g étcsoki
- 30 g vaj
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A tészta:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből 1 ek cukorral kemény habot verünk.
- A tojássárgákat a többi cukorral és a reszelt citrom héjával világosra keverjük, pici lisztre rászórjuk a sütőport, citromlével felfuttatjuk.
- A lisztet (közben szitáljuk) lassanként együtt a habbal szépen a masszához adagoljuk,hömpölygetve, hogy ne törjön össze a hab. Majd a végén a diót is hozzákavarjuk.
- A tepsibe sütőpapírt teszünk, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Krém:
- A tejet odatesszük a liszttel, vaníliás cukorral, és felfőzzük kevergetve, hogy le ne ragadjon.
- Ha besűrűsödött, akkor levesszük, és néha átkevergetve kihűtjük.
- A puha vajat kikeverjük habosra a porcukorral és a rummal
- A darált diót belekeverjük a tejes masszába, majd hozzákeverjük a habos vajat.
- 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a benne lévő vaj megdermessze a krémet.
Máz:
- Vízgőz felett a csokit megolvasszuk a vajjal, majd a tejszínnel elkavarjuk.
Összeállítás:
- A tésztát egyszer függőlegesen kettőbe vágom, majd a lapokat megfelezem vízszintesen. Így kapok 4 lapot.
- Az első lapot megkenem barack dzsemmel, rá a dióskrémet, megint lap, dióskrém, lap, dzsem, dióskrém, lap. Rá a tetejére és szélére a csokimáz, rögtön megszórom dióval.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése