Avagy így szeretek én..:). A férjem meglepi vacsorája után, most én főztem neki valami finomat.
Hozzávalók:
- 2 db lazacfilé
- citrom
- só, bors
- vaj
A rizottóhoz:
- vaj
- 1 fej hagyma
- rizottórizs
- 1 l zöldségalaplé (én 2 kockából szoktam, lehet csirke, marha, zöldséges)
- 2 dl fehérbor
- parmezán
A spenóthoz:
- fagyasztott vagy friss spenót (levelek vagy pürésített is jó)
- 1 dl tejszín
- fenyőmag (jó ha van, de elhagyható)
- só, bors
- 2 cikk fokhagyma
Elkészítés:
Rizottó:
- Kevés vajon egy hagymát felaprítva megdinsztelek. A megmosott rizset (mondjuk jó két marékkal 2 személyre) beledobom a serpenyőbe , a hagymával jól elkavarom. Hozzáöntöm a fehérbort, és megvárom míg elpárolog(nagy lángra tegyük). Utánna fokozatosan egy egy merőkanál alaplét adok hozzá, és folyamatosan(!) kavarom, kavarom, alaplé, kavarom, addig amíg a rizs al dente megfő. Mikor már jó krémes a rizottónk, hozzáadunk egy kanál vajat, és 2 kanál parmezánt. Elkavarjuk, és levesszük a tűzhelyről.
Spenót:
- Kis vajon az aprított fokhagymát megfuttatom, beleteszem a spenótot, sózom, borsozom, fenyőmagot szórok bele, és párolom kicsit. Ha nem friss spenót, akkor két perc alatt kész van. A tejszínnel felöntöm, egyet rottyan, és kész is van.
Lazac:
- A lazacot sózom, borsozom, citromlét facsarok rá. A grillt vagy serpenyőt felhevítem (vajjal), és hogy a lazac tökéletes legyen, ne legyen kiszáradva, nagyon kell vigyázni a sütéssel. Az egyik(ha bőrös, akkor a bőrös felével kezdünk) oldalán 5 percet sütjük, majd megfordítjuk és 10 másodpercet hagyjuk, ameddig színt változtat. Utánna betegyük az előmelegített sütőbe 160 fokon 5 percre, aki üvegesen szereti a halat, az az 5 perceket vegye le 3 percre.
- Sütő nélkül is el lehet készíteni, akkor mindkét oldalán 4 percet sütjük.
A bor változatlan marad, chardonnay Franciaországból. Jó étvágyat!
Ha szeretitek a lazacot, próbáljátok ki az alábbi receptet is...Fantasztikus!
Lazac Wellington módra
Ha szeretitek a lazacot, próbáljátok ki az alábbi receptet is...Fantasztikus!
Lazac Wellington módra
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése