Szóval a feladat olyat választani ami Karácsonyra is megfelelne. Hát a dió, mák, kifli, kell ennél ünnepibb és karácsonyibb hangulat? :)
A receptet úgy ahogy van bemásolom ide, mert szerintem az arányok is tökéletesek, a töltelék is pont elég volt. Nekem a tésztához még plusz 1 dl tejet felvett a liszt, úgyhogy ennyi változtatás volt benne. Na persze a márványos kinézet nem sikerült túl jól, mert utána olvastam jobban át, hogy a tojássárgával külön kell megkenni a kifliket és utána a fehérjével. :)
A mákosok alja kicsit megégett, így a második rend dióst csak fele annyi ideig hagytam a sütőben, világosabbak is lettek, de sokkal finomabbak. :)
A recept:
Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni.
Diós töltelék
: 20 dkg darált dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola
ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt
pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A
vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi
összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap
elkészíteni.
Mákos töltelék
: 20 dkg darált mák, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola
ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt
pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A
vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi
összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap
elkészíteni.
A lekenéshez : 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.
Hozzávalók a tésztához : 45dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12.5 dkg margarin, 6 dkg zsír, 1 dkg só, 2.5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, kb. 1.5 dl hideg tej
A tészta elkészítése :
A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az
élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis
adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt
minőségétől, tehát változhat!
Az
elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután
osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk
golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk
nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak
kell lennie.
Mindkét
töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott
tésztákra. Formáljuk.
Helyezzük
őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán
mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre ,
és hagyjuk megszáradni.
Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!
Kb.
másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük
le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell
száradnia,cserepesednie.
Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük
Imádom a pozsonyi kiflit és képzeld még sosem készítettem! Olyan szépek és kívánatosak lettek, hogy most már muszáj lesz! Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban és a gyorsaságodat is külön! :)
VálaszTörlés