2015-12-15

Mocskos tokány / Disznóvágás volt nálunk



Ismeri valaki még ezt a megnevezést!? :) Mocskos tokány.....nem tudom miért mocskos, de hogy a legfinomabb pörkölt az is biztos. A disznóvágás napján ebédre készítik a segítőknek.



Elkészítés:

  • Jó sok hagymát aprítva odateszünk dinsztelni.
  • A combrészből kinyert húst felkockázzuk. A hagymához adjuk, fehéredésig pirítjuk.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, édes/csípős paprikával, és felöntjük nem túl sok vízzel.
  • Készre főzzük. Melléje puliszkát tálalunk és tormás céklát.




Cékla saláta tormával

  • A célkát megfőzzük, kihűtjük, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tormát nyersen kislyukú reszelőn reszeljük.
  • Főzünk köménymagteát egy csomag köményből, kihűtjük és rátöltjük a céklára. Pici ecetet és cukrot adunk hozzá.


2 megjegyzés :

  1. Azért mocskos tokány,mert a tokapecsenyét mosás nélkül használják fel a készítéshez. Tehát nem combhúst teszünk pörkölt alapra.Eredeti recept: Székely Konyha,Gyergyói Ízőrző. Vagyis Te és a fakanál,nagyon messze csángáltatok a mocskos tokánytól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen,

      Nem is írtam, hogy eredeti recept, de hagyományőrzően ha nálunk így nevezték meg nemzedékek óta, akkor mi is így hívjuk tovább, függetlenül attól, hogy toka- vagy combhúst használunk fel.
      De azért köszönöm a felvilágosítást! ;)

      Törlés