2015-12-28

Receptek a disznóvágásról/hoz



Szalonna

A kép csak illusztráció

  • Miután a szalonnát leveszik, lepucolják még egyszer a bőrt, feldarabolják és egy nagy tálba lerakják, jól besózzák. Pár nap után feltöltik vízzel, fűszerezik fokhagymával, borssal, babérlevéllel, és ebben a pácban hagyják 2-3 hétig.
  • A pácléből kivéve langyos vízzel lemossák, még egyszer megpucolják a bőrét, és felteszik a füstre. 3 füstöt kell kapnia. A füstről levéve jól bepaprikázzák.


Abált szalonna

A kép csak illusztráció
  • vagy főtt szalonna. A mészáros a tokaszalonnát kétfelőlről leveszi, páclében (ugyanúgy fűszerezzük mint a nyers szalonnánál) szép lassan! megfőzzük, hogy olyan puha legyen mint a vaj.

Füstölni való húsok


  • Mindenki azt füstöl meg amit éppen akar. Mi az oldalast, az orjos húst (disznó gerinc) és sonkát szoktuk füstre tenni. Az orjos húsból leves készül, a sonkát meg Húsvétra szoktuk elraktározni.

Kolbász



  • A kolbászba beletesznek minden olyan húst, amit nem akarnak elraktározni, illetve hús, zsiradék maradékok a letisztított húsokból. Mi combrészt, nyakkarajt, hasalját is szoktunk bele tenni.
  • A húst ledarálják, sóval, borssal, paprikával, fokhagymával ízesítik.
  • Langyos vízzel hígítják ha szükséges, nagyon jól eldolgozzák a húst.
  • Gombóckákat szoktak sütni belőle, hogy ellenőrizzék elég fűszeres-e.
  • Az alaposan megtisztított vagy vásárolt beleket beáztatják szódaporba és ecetbe, utána jól lemossák. Majd megtöltik.
    Az idei "termés"..:)


Véres



  • A véresbe a véres húsokból kerül bele, jó sok zsiradék, tüdő, máj, vese stb.
  • A belsőségeket először le kell mosni hideg vízzel, majd megfőzni, de ügyelni kell rá, hogy puha maradjon, ne főzzük túl.
  • Az ölésnél felfogó vért , annak is csak a kemény részét ledarálják.
  • Minden további hozzavalót is ledarálnak, kb.1 kg dinsztelt hagymát és fél kg rizset adnak hozzá. Fűszerezik sóval, kevesebb borssal, szegfűborssal, és sok csomborral.
  • Végül bélbe töltik és megfőzik.



Tűrthús

  • a 2 db szűzpecsenyét sózzák, borsozzák.





  • A fátyolt, ami a hasnyálmirigy külső „bőre” megtisztítják, jól megmossák , vízben áztatják, mad kiterítik az asztalra.
  • A közepére raknak a kolbásznak való masszából , erre ráteszik a szűzpecsenyét, majd megint a darált húst, végül szépen feltekerik.
  • Ezt is megfüstölik.

Disznófősajt

A kép csak illusztráció


  • A disznófejet egy külön fazékban felteszik főni, ez a lé kicsit kocsonyás állagú lesz, ez is belekerül majd a disznófősajtba. A nyelvet ha megfőtt le kell kaparni a fehéres részt róla.
  • A disznófejről leváló húsok, zsiradékok, bőrök felét ledarálják, felét apróra vágják.
  • Fűszerezik sóval, borssal, édes/csipős paprikával, 1 fej fokhagymával.
  • A főzőléből töltenek a masszához, jól eldolgozzák, majd a bendőbe(hólyag) töltik és megfőzik.



Májas

A kép csak illusztráció

  • Ebbe is kerül hús, majd legalább 2x annyi zsiradék, máj (a májnak felét mi a véresbe tessszük).
  • Mindent megfőznek.
  • Utánna mindent 2x le kell darálni, 1 kg megdinsztelt hagymát hozzáadni.
  • Sóval, borssal, szegfűborssal fűszerezik. Majd bélbe töltik. Megfőzik.
  • Füstre teszik.


Káposztaléleves





  • Felteszünk kb. 10 l vizet főni egy nagy fazékban. Finom friss húst kockázunk bele, amin még van egy kis zsiradék. Murkot, petezselymet, zeller, épen egy hagymát beleteszünk.
  • Mikor kész van kb. 20 dkg rizset teszünk és 2 l káposztalével felöntöd. De ez ízlés dolga.
  • Tehetünk bele egy kanál delikátot, de só nem kell, mert a káposztalé sós. A végén petrezselyemzölddel megszórjuk.


Cékla saláta tormával


  • A célkát megfőzzük, kihűtjük, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tormát nyersen kislyukú reszelőn reszeljük.
  • Főzünk köménymagteát egy csomag köményből, kihűtjük és rátöltjük a céklára. Pici ecetet és cukrot adunk hozzá.


Mocskos tokány






  • Jó sok hagymát aprítva odateszünk dinsztelni
  • A combrészből kinyert húst felkockázzuk. A hagymához adjuk, fehéredésig pirítjuk.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, édes/csípős paprikával, és felöntjük nem túl sok vízzel.
  • Készre főzzük. Melléje puliszkát tálalunk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése