Már elég régóta élünk német nyelvterületen, hát arra gondoltam, mostmár azért ki kéne próbálni egy hagyományos német karácsonyváró receptet is...Kipróbáltam, és fantasztikus...lehet, hogy ezentúl nem bejgli lesz karácsonyra...:)
De viccet félretéve, ez a kalács über brutál....Kimondhatatlanul sok kalória van benne, tömény, édes, de az íze kárpótól mindenért. Azért a négy kisült kalácsomból kettőt elajándékozok, mert ha ezt mind megesszük, szívinfarktusban elhunyunk...:) Sok lett..ténleg sok...elég a felét is elkészíteni. A recept szerint ez az adag 2 nagy kalácsra elég, hát nekem 4 lett, és azok is elég nagyok.
Egy rövid történet a Karácsonyi kalácsról avagy Krisztusi kalács:
- egy ismert német karácsonyi s egyben péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet.
- A kézzel készült Christstollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. A mai napig változatlan formája a fehér cukorbevonattal együtt a pólyába tekert, újszülött Jézusra emlékeztet. Mivel a középkorban a katolikus dogmák nem engedélyezték vaj vagy tej fogyasztását böjtidején, a stollen tésztáját is csak vízből, zabból és repceolajból lehetett készíteni. 1491-ben azonban VIII. Ince pápa egy „vajlevélként” (Butterbrief) ismertté vált levélben, engedélyezte olaj helyett a vaj használatát. (Tovább itt...)
Hogy mire kell figyelni, ezt tanultam most...
- Nekem a forma nem lett tökéletes, de majd dolgozunk még rajta. A Youtubon meg lehet nézni, hogy hajtják össze.
- Készítik formában is, de anélkül is. Forma nélkül, bár nagyon elterültek, a végén sokkal szebbek lettek, mint amiket megpróbáltam alufóliából rögtönzött formába kisütni. Egy tippem lenne: Tegyétek egymás mellé szorosan mondjuk 3-at, vagy kisebb tepsibe hanem, hogy egymást megakadályozzák a túlnövésben.
Hozzávalók 2 nagy (mondjuk 4 közepes) kalácshoz:
- 2 kg liszt
- 1 kg mazsola
- 200 g tört/vágott mandula
- 750 g cukor
- 250 g élesztő
- 1/2 l tej
- 100 g kandírozott citrom
- 100 g kandírozott narancs
- 750 g vaj
- 2 kis üveg rumaroma
- 2 kis üveg mandula aroma
- 1 kis üveg citrom aroma
- 1 citrom leve
- 2 cl rum
- 1-2 csipet só
- 1 tk kardamom
A tetejére:
Elkészítés: A képek alá írom a szöveget.
Fontos: Először is a mazsolát meleg vízbe tegyétek oda ázni, majd mielőtt felhasználnátok, szűrjétek le.
 |
Egy óóóriási tálba beletesszük a lisztet, cukrot és sót. |
 |
Igen, igen, ennyi élesztő kell bele, mert nagyon nehéz a tésztája |
 |
Tegyétek egy nagy lábosba a langyos tejet, az élesztőt, némi cukrot, hogy felfusson. |
 |
Az enyém a konyhából is kifutott a végére. |
 |
Olvasszátok fel a vajat. Hagyjátok kicsit kihűlni. |
 |
Először az olvasztott vajat kavarjátok el a lisztes masszában. |
 |
Majd az élesztőt is tegyétek hozzá. Jöhetnek az aromák, a rum, a citrom leve, és kardamom. |
 |
Dolgozzátok el. Nem baj ha kicsit omlós, ez nem pizzatészta. 60 percet meleg helyen kelesztjük. |
A megkelt tésztát tegyétek lisztezett felületre, nyomkodjátok szét, majd a mazsolával elkevert kandírozott gyümölcsöket, mandulát borítsátok rá, és a fenti módon jól dolgozzátok bele a tésztába. Formázzatok belőle 2 vagy 4 kalácsot, hogy hogyan nézzétek meg a videón, ami mondom nem a legjobb lett, de valahogy így kell..:)
A megformázott kalácsokról, a kibújt mazsolákat le kell szedni, mert sütés közben megégnek és keserű ízük lesz.
 |
Sütőpapíros tepsibe tegyétek, és 45 percet még hagyjátok pihenni. A sütőt melegítsétek elő 250 C fokra, de amikor rakjátok be a kalácsot vegyétek le 160 C fokra, és légkeveréssel min. másfél órát kell süljenek. Ha kezdene a teteje megbarnulni, de még nincs kész, alufóliával le kell födni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e. |
 |
Áhhh....elterültek. |
 |
Formában, de nem ajánlom. |
 |
Így nem lettek olyan szépek, a tipikus Christstollen formájúak. |
 |
Ha kisültek, még forrón egy tábla olvasztott vajjal jó bőven bekenjük, és még annál is bővebben beszórjuk porcukorral. Egy fél újjnyi réteg legalább kell legyen. |
 |
Alufóliába kell csavarni, és hűvős helyre tenni, és hagyni érni legalább 3 hetet, de 6 hétig is eláll. |
 |
Én most frissen egyet megvágtam, hogy megmutassam az eredményt. |
Az íze tökéletes, és ténleg karácsonyi hangulatot kelt! Ne hagyjátok ki, süssetek fél adagból vagy egészből...:))
Kóstoltam. Nagyon finom, tényleg! :)
VálaszTörlés