2010-06-25

Galaktoboureko

  Görög süti....nem fogyókúrázóknak :)

Nagyon finom, főleg vanília fagylalttal a tetején. Ezt a sütit is a görög étteremben tanultam. A lényege a sok cukor, mert ha nem elég édes, nem lesz olyan íze amilyen igazából kellene.
Hozzavalók:  1 liter tej, 10 darab réteslap(a vékonyból), 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 5 tojás, 10 dkg gríz, vanília eszenc, 1 citrom héja.
A sziruphoz: 2 csésze víz, 50 dkg cukor, 2 szelet citrom
Elkészités: A tejet odateszem melegedni a citrom héjával(nem reszelve!), míg külön a cukrot, a tojást, a vaniliát és grízet mixerrel összekavarom. 2 kanál forró tejet a végén hozzáadok, majd ezt a krémet beletöltöm a tejbe, és a tűzön folyamatosan kevergetem, míg egy kicsit bevastagodik.
Fogok egy mélyebb tepsit, folyékony vajjal kikenem, és egyenként 6 lap rétest belerakok, mindegyiket megkenve az olvasztott vajjal. Ami kilóg a tepsiből azt nem vágjuk le, mert miután a krémet is belerakjuk, rátűrjük. Beleöntöm a krémet, a széleit a lapoknak betűröm és újabb 4 megkent lapot rárakok. Ami kilóg megpróbálom betűrni a tészta alá. Ezután késheggyel picit bevágom a kocka helyeit, és a maradék olvasztott vajat ráöntöm.
Kb 1 órát kell sütni. A vizet a cukorral és citrommal felfőzőm és ráöntöm a kicsit kihűlt tésztára. A tetejét megszórhatjuk fahéjjal és melegen egy gombóc vanilia fagylalttal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése