2015-09-15

Sütőtök krémleves

Beszereztem magamnak egy botmixert..:D Úgyhogy muszáj volt valamit mixelnem..:) A recept innen van.
Hozzávalók:

  1. Egy szép nagy sütőtök
  2. Pár sárgarépa
  3. Olívaolaj
  4. 30 g vaj
  5. Egy darab friss gyömbér
  6. 2 dl kókusztej
  7. Egy egész narancs leve
Elkészítés:
  • A kimagozott, nagyobb darabokra vágott sütőtököt és pár félbevágott sárgarépát egy sütőtepsibe helyezünk.
  •  Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 
  • 180 fokon, 40 percig sütjük.
  •  Egy lábasban vajat olvasztunk, majd egy darab friss gyömbért belereszelünk a forró vajba. 
  • A sült tököt kikanalazzuk a héjából és a répákkal együtt a lábasba dobjuk.
  •  Nyomunk hozzá 2 dl kókusztejet, belefacsarjuk egy narancs levét és az egészet lepürésítjük egy botmixerrel. 
  • Öntünk hozzá kb 400ml vizet, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk chilivel.



Tudtátok?


A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik.

A szó angol megfelelője „pumpkin”, amelynek gyökere a görög „pepon” (jelentése: nagy dinnye) kifejezés. Ezt a franciák „pompom”-á, majd az angolok „pumpion”-ná alakították, míg végül az amerikai gyarmatosítók honosították meg a mai „pumpkin” elnevezést. A magyar nyelvjárások is tartogatnak meglepetéseket, ha azt halljuk: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, döblec, a sütőtök népies megnevezéseivel van dolgunk.

Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. 

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka. A növénnyel kapcsolatos érdekességek, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is, illetve húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése