2015-09-12

Triplán diós torta /Szivem szülinapjára


A szivem diós tortát rendelt szülinapjára...megkapta....Dió..Dió..Dió...minden....

Hozzávalók: 40*30 cm tepsihez

A lapokhoz:

  • 10 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált dió
  • barackdzsem megkenni a lapokat
A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 rumeszenc
  • 20 dkg darált dió (belőle majd szórunk a tetejére is
A mázhoz:
  • 400 g étcsoki
  • 30 g vaj
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

A tészta:
  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből 1 ek cukorral kemény habot verünk.
  • A tojássárgákat a  többi cukorral és a reszelt citrom héjával világosra keverjük, pici lisztre rászórjuk a sütőport, citromlével felfuttatjuk.
  • A lisztet (közben szitáljuk) lassanként együtt a habbal szépen a masszához adagoljuk,hömpölygetve, hogy ne törjön össze a hab. Majd a végén a diót is hozzákavarjuk. 
  • A tepsibe sütőpapírt teszünk, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
Krém:
  • A tejet odatesszük a liszttel, vaníliás cukorral, és felfőzzük kevergetve, hogy le ne ragadjon.
  • Ha besűrűsödött, akkor levesszük, és néha átkevergetve kihűtjük.
  • A puha vajat kikeverjük habosra a porcukorral és a rummal
  • A darált diót belekeverjük a tejes masszába, majd hozzákeverjük a habos vajat.
  • 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a benne lévő vaj megdermessze a krémet.
Máz:
  • Vízgőz felett a csokit megolvasszuk a vajjal, majd a tejszínnel elkavarjuk.
Összeállítás:
  • A tésztát egyszer függőlegesen kettőbe vágom, majd a lapokat megfelezem vízszintesen. Így kapok 4 lapot.
  • Az első lapot megkenem barack dzsemmel, rá a dióskrémet, megint lap, dióskrém, lap, dzsem, dióskrém, lap. Rá a tetejére és szélére a csokimáz, rögtön megszórom dióval.







Hát jó diós lett, de nagyon finom!! Ahogy többet volt a hütőben, egyre finomabb lett.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése