2012-11-20

Pozsonyi kifli / Blogkóstoló Barbinál

Az első blogkóstolós játékom..:) Illéskrisz blogját sorsolta ki nekem Barbi aminek örültem is nagyon, mert hű olvasója vagyok. Megmondom őszintén több dolgot is el akartam készíteni, de ami késik, nem múlik.:) Az biztos hogy az idén megfogom a diócskákat is csinálni, mert régi kedvencem, de édesanyám már vagy 10 éve nem csinált, pedig kerülne forma is neki. :)
    Szóval a feladat olyat választani ami Karácsonyra is megfelelne. Hát a dió, mák, kifli, kell ennél ünnepibb és karácsonyibb hangulat? :)




    A receptet úgy ahogy van bemásolom ide, mert szerintem az arányok is tökéletesek, a töltelék is pont elég volt. Nekem a tésztához még plusz 1 dl tejet felvett a liszt, úgyhogy ennyi változtatás volt benne. Na persze a márványos kinézet nem sikerült túl jól, mert utána olvastam jobban át, hogy a tojássárgával külön kell megkenni a kifliket és utána a fehérjével. :)
     A mákosok alja kicsit megégett, így a második rend dióst csak fele annyi ideig hagytam a sütőben, világosabbak is lettek, de sokkal finomabbak. :)
A recept:
Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni.

Diós töltelék : 20 dkg darált dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Mákos töltelék : 20 dkg darált mák, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A lekenéshez : 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.

Hozzávalók a tésztához : 45dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12.5 dkg margarin, 6 dkg zsír, 1 dkg só, 2.5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, kb. 1.5 dl hideg tej

A tészta elkészítése : A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat!

Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra.  Formáljuk.
Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni.
Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!
Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia,cserepesednie.
Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt arany barnára sütjük

1 megjegyzés :

  1. Imádom a pozsonyi kiflit és képzeld még sosem készítettem! Olyan szépek és kívánatosak lettek, hogy most már muszáj lesz! Köszönöm szépen, hogy részt vettél a játékban és a gyorsaságodat is külön! :)

    VálaszTörlés