2013-05-12

Pity-pang méz


       Első próbálkozásra...de annyira megtetszett már a készítése is, hogy csinálnám főállásba is.:) Nem beszélve arról, milyen finom, és egészséges. Az első adagból csak két üveggel lett, így másnap dupla adagot csináltam.
Hozzávalók kb. 3-4 üveghez: 320 db pitypang virág, 2 citrom, 1 kg cukor, 1,4 -1,5 l víz.
Elkészítés: Szedjünk minél tisztább helyről 320 db virágot lehetőleg délelőtt, majd szedjük le a virágfej aljáról a zöld kilógó részeket és a szárat, ha maradt rajta, mert különben megkeseríti.


   A virágot ne mossuk le, mert az értékes virágport kimossuk belőle. Egy lábasban feltöltjük a vízzel, hozzáadjuk a hártyától is megtisztított citromot, felfőzzük, majd utána LASSÚ tűzön még egy jó órát főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd a cukrot belerakjuk és főzni kezdjük. Itt jön a trükkös része, nem szabad hogy nagyon gyöngyözzön, de túl lassan se jó, hogy főjön, mert nem sűrűsödik be. Nekem kb. 3-4 órát kellett főzzem, és szerintem tökéletes lett az állaga. Óránként ki kell venni egy- két kanállal, hagyni kihűlni, így lehet ellenőrizni, mennyire folyós. Túl vastag , túl híg se jó.
Ha kész vagyunk, forrón üvegbe töltjük és száraz dunsztba rakjuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése